Je weet waarschijnlijk wel wat hiphop is, want anders zit je niet op deze website. Maar je bent misschien niet bekend met het fenomeen dat hiphop een hele geschiedenis heeft. Hiphop herken je tegenwoordig vooral aan de muziekstijl, maar het is veel meer dan alleen een muziekstijl. Het is een hele levensstijl. Vier belangrijke elementen van de hiphop levensstijl zijn: MC’ing/rappen, turntablism, breakdance en graffiti. Maar ook de kleding die mensen dragen en de cultuur waar mensen vandaan komen, maakt dat hiphop echt een deel van een cultuur is. We leggen je hier de verschillende elementen van de hiphop levensstijl uit.

Hiphop als muziekstijl

Hiphop-muziek komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Het bestaat uit ritmische of rapteksten en een rijmende spraak-zang-techniek. Andere elementen waar je de hiphop muziekstijl goed aan kunt herkennen, zijn de beat-elementen. Beat-sampling en beatboxen. Ook DJ’s draaien vaak muziek met een hiphopstijl. Bekende hiphop muzikanten in Nederland zijn op dit moment bijvoorbeeld:  Lil’ Kleine, Ronnie Flex, Josylvio, Frenna, Bizzey en Broederliefde. In het buitenland zijn bekende hiphoppers bijvoorbeeld Drake of Eminem. De belangrijkste kenmerken waar je de hiphopmuziek aan kunt herkennen, zijn dus wel rapmuziek, DJ’s en een beat.

Hiphop als dansstijl

Behalve muziek staat hiphop ook bekend als dansstijlen. Vormen van hiphop als dansstijl zijn: breakdancen, bubbling, krumping en streetdancen. Breakdance is de belangrijkste dans die onderdeel vormt van hiphop. Het is eind jaren ’70/’80 ontdekt in achterstandswijken in New York. Dj’s begonnen in die tijd de draaitafels te gebruiken met als doel nummers eindeloos herhalen en dan vooral de ‘break’. Breakdance is dus letterlijk dansen op de ‘break’. Deze dans werd ingeluidt met als doel om te dansen op de hiphop-muziek. Eerst stond deze dans bekend als electro, maar later ontwikkelde de hiphop dansstijl zich. Breakdance kent verschillende manieren. Je kunt door middel van top rock (staand) of footwork (vanuit je hurken) dansen. Verder gebruiken breakdancers ‘powermoves’ en freezes (poses). Een belangrijk kenmerk van hiphop is dat het draait om het hebben van een unieke en originele dansstijl. Het stelen van een move heet een ‘biten’. Dit druk je uit door met beide armen op elkaar te slaan.

hiphop dansstijl
hiphop dansstijl

Graffiti als hiphop kunst

Behalve dans en muziek, staat de hiphop levensstijl ook bekend om de kunst. Graffiti is daar een belangrijke vorm. Graffiti is het maken van kunst op muren en vooral op openbare gebouwen. Bij de graffiti wordt ook altijd een handtekening aangebracht, wat een ‘tag‘ wordt genoemd. Het maken van graffiti gebeurd vaak met spuitbussen en verschillende kleuren verf.

Heb je nog tips voor hiphopgemeenschap? Neem contact met ons op!