Hiphop is een zeer populair en energiek dansgenre. Het is uiterst populair onder jongeren van over de hele wereld. En of deze hiphop dansstijl nu snel en furieus of relaxed en cruisend is, al deze hiphop dansnummers worden volop door de beat gevoed. De dansbewegingen zitten vol power, waardoor de danser ervan een echt gevoel van kracht krijgt en zo ook het podium ‘bezit’. Zelfs de meest gereserveerde danser kan met wat durf of onbeschaamdheid en een brutale glimlach een perfecte performance op de dansvloer brengen! Het is dan ook absoluut en zonder twijfels een echte vertrouwensbouwer.

Een vrije bewegingsstijl

In tegenstelling tot de structuur van de danslessen zoals ballet, biedt hiphop een veel vrijere bewegingsstijl. Vooral de jeugd, die vaak de allernieuwste hiphop muzieknummers te horen krijgen, vergeten daarbij dat ze iets aan het leren zijn. Ze hebben daar gewoon te veel plezier voor! Hiphopdansers worden vooral aangemoedigd om zich door de muziek te laten bewegen. Dus biedt het de jongeren veel mogelijkheden om te freestylen en volop te improviseren. Dit is een geweldige manier om de creativiteit te ontwikkelen.

Een compleet eigen cultuur

Het is daarnaast ook belangrijk om te weten, dat hoewel hiphop vaak als een unieke dansstijl aangeduid wordt, deze dans onderdeel is van een hele hiphop cultuur. Waaronder ook deejaying, graffiti, emceeing en breakdancing vallen. DJ’s in de hiphop community zijn door middel van deejaying bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het creëren van de muziek die de partygangers op de dansvloer in beweging krijgt. Dit terwijl de MC (wat voor ‘Master of Ceremonies’ staat) het publiek met onder meer freestyle rappen feestelijk op gang brengt.

Door het gebruik van eigen bedrukte speakers kunnen hiphoppers ook op een speciale manier hun eigen groeps- of persoonlijke stijl promoten. Terwijl ze samen of in een groep tijdens bijvoorbeeld showdowns of competities al hun hiphop moves op de beats showen.

Een geweldige cardiotraining

De fysieke eisen van hiphop kunnen daarnaast behoorlijk hoog zijn. De dansers ervan krijgen zo dus een geweldige cardiotraining tijdens hun routines! Ze zullen daardoor niet alleen fitter zijn, maar ook meer van een betere balans, flexibiliteit en coördinatie genieten. Plus het biedt de mogelijkheid om zichzelf compleet te uiten. Wat ook een geweldige uitlaatklep is om wat stoom in onze hectische wereld af te blazen. Om zo alle emoties weer optimaal in balans te brengen.

Een grote publiekslieveling

Hiphop is in de Verenigde Staten als een informele streetdance ontstaan. Het is oorspronkelijk geïnspireerd door de bewegingen van de Afrikaanse dans en was aanvankelijk enkel voor de aanwezige personen bedoeld. Het is daarna echter compleet internationaal naar het podium en het tv-scherm geëvolueerd. Zo is het nu een grote publiekslieveling. Hiphop is immers een zeer gewilde en dominante dansstijl. Het is zelfs één van de meest voorkomende dansstijlen voor muziekvideo’s, concerten geworden. Er worden ook dance competitions voor gehouden. 

 

Het is bovendien in allerlei dansstudio’s te vinden en leert jong en oud haar unieke en energieke compilatie van bewegingen. Het mag duidelijk zijn: de hiphop dans heeft de danswereld behoorlijk getransformeerd en zo ook de danscultuur stormenderhand veroverd. Het is dan ook niet vreemd dat hiphop zo’n grote aantrekkingskracht op veel jongeren heeft!