Als je denkt aan hiphop dans, dan is breakdance waarschijnlijk het eerste wat bij je op komt. Breakdance staat bekend om oefeningen in top rock, footwork, powermoves en freezes. Maar wanneer iemand denkt aan hiphop, dan wordt er ook eigenlijk altijd gedacht aan jongeren. Toch zijn er nu cursussen in de maak waarbij ouderen worden aangemoedigd om verschillende hiphop-dansen uit te proberen.

De beweging SportiefPlus begint deze week met een cursus hiphop-dans voor mensen van 65-jaar en ouder. Ze kwamen hierbij omdat ze via Amsterdam Expo doorkregen dat veel bewegingen die worden gebruikt bij trainingen voor ouderen, bijvoorbeeld valpreventietrainingen, terugkomen in de hiphop. Wie bijvoorbeeld moeite heeft met het balanceren op een stoel, kan meedoen en daardoor een betere balans krijgen. De muziek en danskeuze zijn aangepast aan de deelnemers. Het is op het niveau van de deelnemers waardoor de 65-plussers zonder al te enige moeite enkele basic hiphop moves zullen leren.

Anders dan echt hiphop

De ouderen doen geen echt breakdance, daarvoor is het te lastig. De bewegingen die geleerd worden bij valpreventietrainingen worden alleen door middel van dans en muziek ondersteund en ze worden sneller uitgevoerd. Hierdoor heeft het een hiphop-element. Afgelopen jaar zijn de hiphop lessen voor de ouderen begonnen en in september hopen ze weer opnieuw te gaan starten.